KUVATI NIJE TEŠKO, KADA ZNATE ŠTA!

   Bookmark and Share       Pridružite nam seRegistracija - PrijavaPrijava
MojKuvar na Facebook-u
Iz kategorije:Zimnica
Ajvar
Porcije: 0
Priprema:
Kuvanje:
Mirovanje:

Potrebni sastojci:

Priprema jela:


Paprike oprati, izbrisati i ispeci. Pri pecenju ih okretati tj. voditi racuna da budu sa svih strana dobro pecene. Pecene paprike staviti u metalni sud s poklopcem, da bi se naparile i lakse oljustile.

Ostaviti ih da se ohlade, oljustiti ih, izvaditi seme, odstraniti peteljku staviti u dzakcic(od luka ili krompira) i zakaciti na neko mesto, da se do narednog dana cede. Ako se ostave (zakace) u kucic stavite nesto ispod da neuprjate kucu.

Samleti ih na masini za meso, staviti u vecu, siru serpu koju predhodno s malo ulja podmazati. Gore navedennu kolicinu ulja dobro zagrejati, preliti preko mlevenih paprika i ostaviti 15 min. poklopljene da stoje. Posle tog vremena staviti serpu na sporet – ringlu i krenuti s kuvanjem – przenjem ajvara.

Ajvar se kuva – przi na jakoj temperaturi uz uzastopno mesanje oko dva i po sata od momenta kada prokljuca. Povlacenjem velike drvene kasike kroz ajvar, mora da se ocrta put sto je dokaz da je ajvar gotov.

Kada je gotov, pomeri se sa vatre – sporeta, doda sirce i so, dobro promesa i tako vruc sipa u vruce, sterilisane tegle (na 100 °C oko 30 min. u rerni). Pri punjenju voditi racuna da ostane oko 1 cm. do vrha prazno. Vratiti tegle u zagrejanu (100 °C) rernu jos dva sata, izvaditi, po povrsini sipati malo ulja, zatvoriti sterilisanim hermetickim ili drugim zatvaracima, dobro uviti u neku jorgan i ostaviti do narednog dana da se ohladi.

Sledeceg dana ajvar ostaviti na suvo, mracno mesto do upotrebe.

Od ove, gore navedene kolicine, dobiju se 13 teglica od po 1 kg ajvara.


Autor Tanja uključeno (16202 pregleda)
Komenatri su vlasništvo njihovih autora. Mi nismo odgovorni za njihov sadržaj.
Online ...
Trenutno online: 21 korisnika
(15 korisnik/a na sekciji Recepti)
Članovi: 0
Gosti: 21

detaljnije...