KUVATI NIJE TEŠKO, KADA ZNATE ŠTA!

   Bookmark and Share       Pridružite nam seRegistracija - PrijavaPrijava

Trenutno na ovoj temi:   1 Anonimno(1) 2 »


Miljkovic
Ovako se kiseli kupus
Gost_Miljkovic
KISELJENJE KUPUSA

Poznata je pojava u nasim domacinstvima da se svaki domacin hvali da je njegov kiseli kupus najbolji na svetu. Jedno je tacno, ako se sve uradi kako treba, domaci kiseli kupus bolji je od onog koji se u vakumskom pakovanju prodaje u samoposlugama. Ako se sve uradi kako je ovde zapisano, garantovano dobija se najbolji kupus na svetu, i u jos dva sela vise.

Za dobijanje dobrog kiselog kupusa sledece komponente treba da budu u optimalnom skladu. To su: zapremina bureta koje na dnu treba da ima slavinu za pretakanje rasola; kolicine kupusa, vode i soli; temperaturni rezim u toku procesa kiseljenja; pravilan rezim pretakanja. Sa dovoljnom garancijom da ce proces biti uspesan preporucuju se sledece proporcije. Za bure date zapremine u litrima, pripremi se kupus cija je tezina u kilogramima brojno jednaka polovini zapremine bureta u litrima. Tako napunjeno bure primice za oko 10% vise vode od polovine zapremine praznog bureta. Kolicina soli u kilogramima treba da bude jednaka 4% od kolicine vode izrazene u litrima, kojom se bure naliva do vrha bureta. (Primer: bure 30 litara, kupus 15 kilograma, voda 16 litara, so 650 grama). U nasoj visegodisnjoj praksi koristili smo sledeci postupak.

Odabrano je plasticno bure zapremine 120 litara.Bure se postavi u nekom uglu kuhinje u kojoj se moze sa sigurnoscu ocekivati temperatura od 15-20 stepeni u toku 30 dana od pocetka kiseljenja. Ovih prvih mesec dana je najvazniji period kiseljenja i zahteva najvecu paznju.

U prvoj sedmici novembra kupi se 60 kgr. kupusa. Kupus treba da bude cvrst sa tesno slozenim listovima blago ruzicaste boje. Sa glavica kupusa odstrane se osteceni spoljni listovi ako ih ima. Posle toga u korenu u sredini donjeg dela glavice naprave se dva dublja zareza u obliku krsta dubine oko 2 cm. Sada se pristupa slaganju glavica u bure. Glavice se sto je moguce snaznije guraju jedna uz drugu i pri tome se biraju komadi prikladne velicine kako bi se ostvarilo najgusce pakovanje. U supljine koje se pojavljuju izmedju glavica mogu se ubacivati rasecene polovine i cak cetvrtine glavica. Ovi komadi ce se prvi ukiseliti i odmah biti korisceni za izradu salate. Kod slaganja prvog reda po dnu bureta voditi racuna da ulaz u slavinu ostane u sredini izmedju dve glavice. Ako se to ne uradi, u kasnijem periodu ulaz se zapusi i nastaju problemi kod pretakanja. Na opisani nacin poslagati sve glavice do vrha bureta.

Sada se pristupa punjenju bureta slanom vodom. Odabere se jedna veca posuda na primer od 5 litara. Ulije se u posudu 5 litara tople vode i u nju sipa 200 grama kuhinjske soli. Voda se mesa da se so potpuno rastopi. Dobija se 4% rastvor soli. Ako je posuda manje zapremine, kolicinu soli izracunati prema kolicini vode. Kada se so rastopi uliti vodu iz posude u bure. Ovaj postupak ponavljati sve dok se bure ne napuni slanom vodom. U bure od 120 litara sa 60 kgr. kupusa ulice se oko 65 litara vode sto zahteva 2,6 kgr. soli. Ne slusajte niciji savet da celokupnu kolicinu soli odjednom srucite u bure koje je vec napunjeno vodom. Ovo nije dobro, jer se ni na koji nacin ne moze vise dobiti ujednacena slanost vode, sto je od najvece vaznosti za dalji proces kiseljenja.

Kupus je laksi od vode pa zato pliva i iskace iznad povrsine vode.Zato je potrebno da kupus bude pritisnit i da stalno bude pod vodom. Domacin treba da se doseti kako to da uradi. U pocetku je dovoljno da se dve letvice ukrste i uglave uz rub bureta.

Sada nastaje period urednog pretakanja. Pretakanje je postupak kojim se voda koja istekne sa dna kroz slavinu, vrati u bure. Najprostiji nacin je da se posuda po posuda vode, koja istekne kroz slavinu vrati u bure. Drugi nacin je da se do dna bureta uroni crevo i ustima isisa voda, koja ce se sa dna ulivati u posudu koju treba postaviti ispod gornjeg nivoa vode. Ovo crevo moze da stoji stalno u buretu dok traje potreba za pretakanjem. Vazno je da to crevo na svom kraju, koji dopire do dna bureta, ima nastavak od plastike sa rupicama u koje nece ulaziti komadi kupusa, koji bi mogli da zapuse crevo i onemoguce protok vode. I treci najelegantniji je da se konstruise elektricna pumpa od neke stare opravljene pumpe za vodu iz masine za pranje rublja. Pogodnim spajanjem ove pumpe sa slavinom na dnu i gornjom povrsinom bureta pretakanje tece automatski. U toku jednog pretakanja treba izmesati bar polovinu ukupne vode. Prvih 15 dana pretakati svakog dana. Ponavljamo, svakog dana. Drugih 15 dana to se moze smanjiti na jednom u dva dana. U periodu pretakanja vazdusni prostori izmedju listova kupusa punice se vodom pa ce u prvo nivo vode u buretu opadati. Ovu vodu treba odmah nadoknadjivati ulivanjem odgovarajuce kolicine vode da sav kupus bude pokriven vodom. I ova dodatna voda treba da bude posoljena u istom procentu. Kada se ovaj pocetni period pretakanja zavrsi, bure se moze izneti na terasu. Jedini nacin da se to uradi je da se rasol istoci. Tako olaksano bure dve osobe lako mogu da ga prenesu na novo mesto. Posle toga raso se vrati u bure. Sa pretakanjem treba nastaviti sada u duzim razmacima. Narednih mesec dana jednom nedeljno a potom svake druge nedelje.

Posle 1,5 do 2 meseca, zavisno od potrosnje, u bure se moze dodati i do 10 kgr. novog kupusa. Nove glavice treba smestiti dublje, kako bi na red za trosenje stigle kasnije, kada se budu ukiselile.

Pored ukusa kiselog kupusa, koji je najpresudniji, da li je kiseljenje bilo uspesno ili ne, vazan znak da je sve u redu je da raso skoro do kraja koriscenja ostane bistar. Ne smeju se pojaviti ni slojevi zgusnute bele pene po povrsini, koja lici na budj. Ako se sve radi kako je navedeno, sarme i salate sa alevom paprikom i malo ulja bice besprekornog, vrhunskog kvaliteta.

Napisano: 08.05.08 14:10
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Ovako se kiseli kupus

Član:
15.05.05 12:58
Grad: N-I
Poruke: 282
Odsutan
Hvala na odlicnom opisu.

Napisano: 13.05.08 11:30
Transfer the post to other applications Transfer


Gost
Re: Ovako se kiseli kupus
Gost_Gost
nemate vi pojma

Napisano: 05.11.08 07:44
Transfer the post to other applications Transfer


Gost
Re: Ovako se kiseli kupus
Gost_Gost
Vazno je da ti "aninimni korisnice" imas pojma. Jako informativan i objektivan komentar, samo to nikoga ne interesuje.

Napisano: 05.11.08 14:14
Transfer the post to other applications Transfer


mariop098@gmail.com
Re: Ovako se kiseli kupus
Gost_mariop098@gmail.com
Pa svaka čast na trudu za dati opis postupka, ali meni to izgleda malo previše komplicirano. Naime kiselim kupus več mnogo godina i uviek je uistinu odličnog ukusa, a rasol je ama baš uvijek bistar bez ikakve pjene. Moj je postupak jednostavan. Imam 200 l plastičnu kacu. Kupim 2 vreče kupusa ( oko 50 kila) i oko 1,7 kila soli , izdubim sredinu dosta duboko u obliku piramide . maknem sve vanjske listove dok ne dođem do potpuno zdravih i stavim u udubinu sol, šipam šakom ( otprilike rasporedim oko kilu silu u te udubine) i slažem kupus a između stavljam komade dunja, lovorovg lista i bibera u zrnu, kad sve posložim glavice dođu mi na preko pola kace. Još posolim šakom oko 15, 20 dkg, poklopim ( ne hermetički ) i ostavim tjedan dana da stoji u kuhinji. Nakon toga vremena, natačem vodu da prekrije kupus, još posolim sa oko malo manje od pola kile soli , zatvorim i stavljam na balkon. I to je to. Nikakvo pretakanje, odljevanje itd. Za 4 - 5 tjedana kupus se več može koristit. I to je to.

Napisano: 11.10.09 14:22
Transfer the post to other applications Transfer


ekopress.serbia@gmail.com
Re: Ovako se kiseli kupus
Gost_ekopress.serbia@gmail.com
Moje novo iskustvo od strucnjaka "Kupusijade" iz Futoga

Vazi samo za manje kolicine.
Kupus se kiseli prema uobicajenom receptu koje mnogi koriste sa nekim manjim izmenama.
Novina je u tome sto se kupus ne pretace, a rasoo zadrzava isti ukus kao kada se slaze u buretu sa slavinom.
Naime,u vece plasticno bure spusti se plasticna vreca u koju se redja kupus naopacke.Odozgo se nalije presolcem i zaveze, dobro stegne plastivna vreca.
Ostavi se na hladnom mestu, recimo u podrumu.Posle, od prilike mesec dana kupus bude zreo za uptrebu.
Ovakav postupak kileljenja primenila sam ove zime i pokazao se kao najbolji i najjednostavniji.
Posebno je bitno sto nema one gadne bele skrame koja se vremenom stvara na povrsini bureta ...
Prijatno u iducoj sezoni kiseljenja kupusa.
Milena, futoska snaja

Napisano: 11.02.10 10:46
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Ovako se kiseli kupus
20
Član:
10.03.10 15:42
Poruke: 1
Odsutan
I još kad bi mogla uzgojiti svoj kupus ili pokiseliti kupus od poznatog proizvođača, to bi bilo to. Neznam koliko znaš, ali kupus se prska barem 5 puta prije berbe svim i svačim, protiv insekata, protiv gljivica, protiv.....svih mogućih bolesti i svako prskanje ostaje na listovima, sačuvano, pokriveno drugim listovima. I sve te otrove mi fino papamo i onda se čudimo kad dobijemo rak. Uf, valjda je trenutak za vratiti se poljoprivredi. Inače, ovaj podatak o prskanju dobila sam od proizvođača! Sam mi je rekao ako hoću jesti zdravo, onda neka zaboravim na kupus jer se truje više nego i jedna druga kultura. Inače, bez otrova nema velikih, zdravih glavica, jer ovaj današnji hibridni uzgoj ima svoja pravila.On treba svoje otrove. A stari kupus, domaće sjeme zaboravljeno je, nestalo.

Napisano: 10.03.10 15:55
Transfer the post to other applications Transfer


danijel.kulisic@gmail.com
Re: Ovako se kiseli kupus
Gost_danijel.kulisic@gmail.com
Ne brini se.Ja radim na onkologiji i imaces kod mene protekciju.Uljucicu ti hemioterapiju preko reda!!!

Napisano: 01.04.10 17:48
Transfer the post to other applications Transfer


Anonimus
Re: Ovako se kiseli kupus
Gost_Anonimus
Nemoj da mi diras anonimca.On zna dosta o tome samo sto nije zeleo da se upusta u razgovore sa vama neznalicama

Napisano: 01.04.10 17:53
Transfer the post to other applications Transfer


acapekar@hotmail.com
Re: Ovako se kiseli kupus
Gost_acapekar@hotmail.com
ja cu probati po receptu sa pretakanjem

Napisano: 30.11.10 23:33
Transfer the post to other applications Transfer


scoppy021@gmail.com
Re: Ovako se kiseli kupus
Gost_scoppy021@gmail.com
Lepo je to opisao/la Miljković, samo ima jedna nedoumica! Naime nije precizirano da li kupus držati na toplom prvih 15 dana ili prvih 30 dana? Dakle posle koliko dana se iznosi na terasu/u podrum?

Napisano: 09.12.10 00:59
Transfer the post to other applications Transfer


SNEZANA
Re: Ovako se kiseli kupus
Gost_SNEZANA
A KAKO DA IZNESES BURE OD 120 KG. NE.NAREDJAS KUPUS NARAVNO BURE STAVIS GDE CE VEC STAJATI SVE VREME, PA GA ONDA NALIJES. NA 10 LITARA VODE 400 GRAMA SOLI. ZA BURE OD 120 LITARA OBICNO TREBA 8 KOFE.PRETAKATI GA NA SVAKA 3 DO 4 DANA 4 DO 5 PUTA. KUPUS BOLI GLAVA.

Napisano: 22.12.10 00:24
Transfer the post to other applications Transfer


milka.savevska@yahoo.com
Re: Ovako se kiseli kupus
Gost_milka.savevska@yahoo.com
kako toa se vnesuva na toplo ? na terasa ili podrum i ne se pomestuva ,a moze i 1 kocan kukuruz (pcenka)da nema plesen t.e skrama

Napisano: 22.12.10 10:28
Transfer the post to other applications Transfer


zugaski@gmail.com
Re: Ovako se kiseli kupus
Gost_zugaski@gmail.com
Svaka cast na preciznom objasnjenju

Napisano: 22.11.11 10:54
Transfer the post to other applications Transfer


Dragan / Viganj.bg@gmail.com
Re: Ovako se kiseli kupus
Gost_Dragan / Viganj.bg@gmail.com
preterao si u količini soli.... naj više ide 2% soli... u ribani izmeri se količina očiščenog kupusa...izmeri se 2% soli i polako sabijaš i soliš... za glavice složiš glavice u koje na mesto korena staviš pola male kašike soli, i naliješ sa vodom u kojoj je so 2%.. pretačem prvih 15 dana svaki dan a drugih 15 na drugi treči dan.. eto, ja ovako i bide odličan i kupus i rasol

Napisano: 01.12.11 10:31
Transfer the post to other applications Transfer


slavkondr78@gmail.com
Re: Ovako se kiseli kupus
Gost_slavkondr78@gmail.com
ja svake godine na bure od 120 l stavim 500 grama šećera i nema ni budji niti se ljigavi kupus a uopšte ga nepretačem

Napisano: 02.12.11 10:32
Transfer the post to other applications Transfer


Zota
Re: Ovako se kiseli kupus
Gost_Zota
Zar se ne kaže "hemoterapija"?
Citat:

danijel.kulisic@gmail.com je napisao(la):
Ne brini se.Ja radim na onkologiji i imaces kod mene protekciju.Uljucicu ti hemioterapiju preko reda!!!

Napisano: 15.12.11 14:48
Transfer the post to other applications Transfer


heroincola@cocacola.com
Re: Ovako se kiseli kupus
Gost_heroincola@cocacola.com
Treba najbolje odmah gajiti kiseli kupus, i samim tim prenebregnuti naknadno kiseljenje.

Iz prvog opisa, nesto matematika se ne poklapa ali okay.

Napisano: 01.01.12 18:06
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Ovako se kiseli kupus
20
Član:
08.03.12 21:50
Poruke: 1
Odsutan
Kiseli kupus i jela sa kiselim kupusom su zakon. Evo ga jedan moj recept za podvarak i kiseli kupus http://kuhinjarecepti.com/2011/12/podvarak-od-kiselog-kupusa/


Napisano: 08.03.12 21:53
Transfer the post to other applications Transfer


Vlada
Re: Ovako se kiseli kupus
Gost_Vlada
Vec dve godine kiselim kupus po opisanom receptu sa pretakanjem i mogu vam reci da bolji kupus nisam probao.

Napisano: 27.10.12 06:57
Transfer the post to other applications TransferOnline ...
Trenutno online: 22 korisnika
(4 korisnik/a na sekciji Diskusije)
Članovi: 0
Gosti: 22

detaljnije...