KUVATI NIJE TEŠKO, KADA ZNATE ŠTA!

   Bookmark and Share       Pridružite nam seRegistracija - PrijavaPrijava

Trenutno na ovoj temi:   1 Anonimno

Dalibor Miloradovic Darkic@live.com
Problem sa plinom, ili sudovima
Gost_Dalibor Miloradovic Darkic@live.com
Evo ovako ljudi..Zamolio bih nekog da mi odgovori (pomogne) oko sledeceg problema..Naime,koristim plin u kuhinji i desava mi se da mi sudovi (lonac,serpica) pocrni odozdo kada se nesto kuva ili przi i to je jako tesko naknadno oprati i oscistiti.Moze li mi reci neko da li je problem u samim sudovima i da li bih trebao da ih promenim ili je to zbog samog plina??Da kupim neke vatrostalne sudove ili nekog vec materijala koji ne pravi tkav problem..Hvala unapred.. :)

Napisano: 18.01.09 11:38
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Problem sa plinom, ili sudovima

Član:
21.01.04 13:28
Poruke: 49
Odsutan
Zdravo Dalibore,

bilo bi interesantno saznati kakvo posuđe koritiš?

Da ti posude crne odozdo nije uobičajno i nebi se trebalo dešavati ako ti je posuđe koliko toliko kvalitetnije. Bio to plin ili klasična ringla.

Napisano: 19.01.09 09:58
Transfer the post to other applications Transfer


Prof.
Re: Problem sa plinom, ili sudovima
Gost_Prof.
Da li ti posuđe pocrni sa spoljašnje ili sa unutrašnje strane? Ako je spolja, to je čađ. To znači da gorionik nema dovoljno vazduha. Verovatno je plamen žućkast, a treba da bude plavičast. Ako je crno iznutra, znači da pržiš na malo previsokoj temperaturi i/ili sa nedovoljno tečnosti za prenos toplote, tj. masnoće ili vode. Postoji posuđe sa nelepljivim uutrašnjim premazom (tipa Teflon) ali je ono, i pored napretka u kvalitetu materijala, ipak osetljivo na ogrebotine. Lakše se održava posuđe od nerđajućeg čelika. Ono sa debelim dnom (kao kod Zepter-a) ima dobru difuziju toplote, dok se kod onog sa tanjim dnom praktično trenutno može zaustaviti grejanje kad se ugasi plamen. Meni se naročito dopadaju šerpe od vatrostalnog stakla sa (takođe staklenom) tiganj-drškom, sve iz jednog komada. Fantastične su za održavanje. I kad nešto u njima zagori, može se pokvasiti i ostrugati nožem. Samo ne treba koristiti abazivne sunđere sa previe tvrdom površinom, onom koja može da ogrebe staklo ili porcelan.

Napisano: 08.03.10 00:53
Transfer the post to other applications TransferOnline ...
Trenutno online: 15 korisnika
(4 korisnik/a na sekciji Diskusije)
Članovi: 0
Gosti: 15

detaljnije...