Kuvati nije teško, kada znate šta!

Spanać

Autor: Svjetlana Usorac

Spanać

Za bolji rad jetre, probavnih organa i mokraćnog mehura, za dijetu protiv raka, za čišćenje krvi, protiv opstipacije, umora, čireva na koži, za izbacivanje mokraće, za lečenje anemije, za oporavak trudnica. Spanać (Spinacia oleracea) je jednogodišnja ili dvogodišnja povrtna biljka sočnih listova zelene boje i klasolikih cvetova, hlorofilom najbogatije povrće. Zbog velikog prisustva minerala i vitamina spanać zovu "kraljem povrća".

Samo u 100 grama spanaća ima oko 1 400 miligrama mineralnih sastojaka. Nema te zivotne namernice koja se može meriti sa spanaćem po bogatstvu magnezijuma (56 miligrama). Malo koja biljka ima u sebi više gvožđa od spanaća, a izuzetno je bogat kalijumom, kalcijumom, natrijumom, fosforom, manganom, bakrom, cinkom, jodom, kobaltom...Spanać je takođe bogat vitaminima, naročito vitaminom C (60 miligrama), a sadrži u značajnom procentu i sve vitamine grupe B. Prisustvo karotina od 4,1 miligrama obezbeđuje i tako dragoceni provitamin A.

Kalorična vrednost spanaća nije velika 22 kcal), jer ima malo u sebi belančevina, ugljenih hidrata i masti. To ga svrstava u red namernica koje se mogu obilno koristiti bez štetnih posledica. Ali ga zbog prisustva oksalne kiseline ne smeju uzimati bubrežni bolesnici. Nije preporučljivo da se sprema kao varivo sa brašnom, na masti životinjskog porekla jer može izazvati ozbiljne zdravstvene teškoće (proliv). Zbog značajnog prisustva celuloze (oko 620 miligrama) spanać je dragocen za proces varenja i čišćenja organizma.

Upisano:  Sat, 19-Jul-2008, 21:52