Kuvati nije teško, kada znate šta!

Čaj za svaku muku

Autor: Ana Z.

Čaj za svaku muku

Čaj za sv aku mukuNe kaže se bez razloga da su čajevi čuvari zdravlja. Leti hlade, zimi greju, bolesne oporavljaju, umorne okrepljuju, tužne umiruju. Postoji više od hiljadu vrsta čajeva i svaki drugaeije deluje na naš organizam. Nazivamo ih i lovcima na slobodne radikale jer sadrže eteriena ulja, polifenole i potrebnu kolieinu prokuvane (meke) vode, pa brzo i efikasno eiste organizam od toksina.
U hladnim danima ovi topli napici posebno su delotvorni kod prehlada i kao sredstvo za jaeanje imuniteta. Nudimo vam pregled eajeva koje bi uvek trebalo da imate na kuhinjskoj polici, jer provereno blagotvorno deluju na organizam.

Kamilica
Lekoviti užitak
Kamilica služi kao prva pomoc za ublažavanje brojnih tegoba. Umiruje organizam, ublažava upale i grceve u probavnom traktu, olakšava disanje i okrepljuje telo. caj od kamilice se često koristi za pripremu obloga i kao antiseptik za gljiviene i bakterijske infekcije.

Šipak
Izvor vitamina C
Šipak je odličan izvor vitamina C i uglavnom se koristi za ublažavanje prehlade. Posebno je delotvoran ukoliko mu se dodaju kriška limuna i kašičica meda. Eaj od šipka greje, okrepljuje i budi nas jer je pun voanih kiselina, vitamina B2, vitamina K i mine­rala.
Nana

Protiv nesanice
Eaj od nane deluje kao prijatan i blag lek za umirivanje i zato treba da ga pijete ukoliko vas muči nesanica. Osim toga, pomaže u ublažavanju menstrualnih i klimakterienih tegoba, a pošto sadrži eterieno ulje, flavonide i gorke sastojke koristan je i za otklanjanje problema s varenjem. Pospešuje zaceljivanje rana i efikasna je kod prehlade, promuklosti i kašlja.

Žalfija
Prirodni antibiotik
Žalfija se smatra prirodnim antibiotikom, a topli čaj od ove biljke, zasla?en medom, pomaže kod prehlade, pročišćava krv i osloba?a organizam mnogih štetnih sastojaka. Preporueuje se za lečenje svih upala i kao lek za noano znojenje. U pubertetu i menopauzi efikasno reguliše nivo hormona, a inače se koristi i za dezinfekciju usne duplje i ždrela

Upisano:  Tue, 09-Dec-2008, 23:06