Kuvati nije teško, kada znate šta!

Ananas

Autor: Svjetlana Usorac

Ananas

Ananas je vrsta tropskog voća podrijetlom iz Urugvaja, Paragvaja i Brazila, a stablo mu je prosječne visine 1,5m. Većina svježih plodova ananasa koji se u novije vrijeme mogu naći u europskim trgovinama pripadaju vrsti koja je uzgojena na Havajima.

Ananas sadrži specifičnu vrstu enzima koja probavlja hranu razgrađujući bjelančevine. Ta njegova karakteristika učinila ga je u mnogim dijlovima svijeta popularnom namirnicom za mariniranje mesa. Ananas je dobar uzvor mangana, vitamina C i B1, a njegova energetska vrijednost na 100g iznosi 50kcal.

Kao ni banane, ne bi ga se trebalo držati u hladnjaku. Držanjem na sobnoj temperaturi će pak dozreti. Njegova je kulinarska primjena vrlo raznolika i kako će ga se koristiti ovisi o kraju svijeta u kojem se nalazite. Zbog jednostavnosti i dostupnosti najčešće se koristi ananas iz konzerve koji je nezaobilazan dio voćnih salata i sladolednih kupova. Osim što se koristi kao marinada za meso, ananas je i čest sastojak za pite, a u Australiji je jako popularna prevrnuta pita s ananasom. Zahvaljujući svojem atraktivom izgledu koristi se kao dekoracija za torte, a može biti i njihov integralni sastojak. Poznata torta Pavlova često se priprema upravo a ananasom.

Upisano:  Sun, 03-Aug-2008, 01:26